Voss er en kommune og et tradisjonelt distrikt i Hordaland fylke. Kommunens administrasjonssenter er å finne i bygden Vossevangen. Andre bygder i regionen er Bolstadøyri, Borstrondi, Evanger, Kvitheim, Mjølfjell, Oppheim, Stalheim og Vinje.

Voss kommune blir til

Voss ble etablert som en kommune 1. januar 1838. Siden etableringen av kommunen har det vært flere endringer i kommunegrensene. 1. januar 1867 ble et lite område nord i kommunen med en beskjeden befolkning på 28 personer overført til Hosanger kommune. Videre ble det den 1. januar 1868 skilt ut en større del av kommunens nordlige grenser, som egen kommune, Vossestrand. Dette etterlot 7.592 innbyggere i Voss, før det den 21. august 1868 atter en gang var klart for å endre grensene, da Vossestrand ble tildelt en større del av den nordlige delen av kommunen. Siste gang det var endringer i Voss kommunes grenser kom i 1885, da den vestlige delen ble skilt ut som egen kommune, med navnet Evanger. Dette etterlot Voss med ca 5.400 innbyggere. I dag er det rundt 14.000 personer som kaller Voss kommune hjem.

Utendørsaktiviteter i Voss

Voss, som ligger i hjertet av noen av de vakreste fjordene i Norge, er et mekka for utendørsopplevelser hele året. Bare en time unna Bergen og en 30 minutters kjøretur til Hardangerfjorden og Sognefjorden, er Voss det perfekte stedet for å utforske fjordene. Besøkende har reist til Voss for å nyte det vakre landskapet og den friske naturen i over 200 år. Her får man i pose og sekk og man kan utforske snødekte fjelltopper; daler, skoger, elver, fossefall og innsjøer.

Størst på ekstreme opplevelser

Hvis du er ute etter utendørsopplevelser, ekstreme omgivelser og norske matspesialiteter, vil ikke Voss skuffe. Det er ikke en tilfeldighet at Voss har et verdensomspennende rykte som Norges fremste eventyrsted. I nesten 200 år har byen ønsket besøkende på jakt etter eventyr basert på natur, lokal kultur og tradisjoner velkommen. For de som jakter adrenalin, er det få steder i Norge som har mer å tilby. Kajakkpadling, fallskjermhopping, paragliding, rafting, alpint og offroad-sykling er bare noen av aktivitetene som er verdt å nevne.

Voss er skiriket i fjord-Norge, med løyper som passer for hele familien. De to skisentrene i Voss har samlet mer enn 55 kilometer alpine løyper og rundt 20 skiheiser. På vår, sommer og høst tilbyr Voss et imponerende utvalg av utendørsaktiviteter, inkludert fotturer, terrengsykling, padling med mer.

Lange mattradisjoner

Voss og regionen rundt har en lang matarv og hvis du er ute etter norsk, lokal, tradisjonell mat, kommer man ikke unna et besøk til Smalahovetunet. Der, i en gård fra 1700-tallet, serveres tradisjonell lammekjøtt, smalahove, pinnekjtøt, surkremgrøt og herdet og krydret kjøtt, i tillegg til en rekke andre lokale spesialiteter.

Arrangementer i Voss

Alle som bor i Voss kan skrive under på at det er et travelt sted. Voss er årlig hjem til en rekke store arrangementer, som også har blitt kjent internasjonalt. Trolig de to folk flest har hørt om er Vossa Jazz og Ekstremsportveko. Disse to arrangementene tiltrekker seg hvert år mer enn 80.000 tilskuere.

Hvordan komme seg til Voss

NSB tilbyr flere daglige avganger til Voss fra både Oslo (6 timer) og Bergen (1 time og 15 minutter). Flåmsbana strekker seg fra Myrdal til Flåm 865 meter over havet. Fra stasjonen som ligger her tar det en til det innerste av Aurlandsfjorden, og turen har en reisetid på 1 time og 45 minutter.

Med bil

Det er relativt enkelt å komme seg til Voss med bil. E16 som er hovedruten mellom Bergen og Oslo, samt Rv13, går begge gjennom Voss.

Med fly

Bergen flyplass Flesland er hovedsted for både nasjonal og internasjonale ankomster til Voss. Reisetid fra Oslo til Bergen er på 1 time og 20 minutter.

Close Menu
Privacy Policy