Ekstremsportveko i Voss, eller “Veko” som det ofte kalles på folkemunnet, er en festival som arrangeres årlig. Festivalen ble etablert i 1997 og den aller første festivalen ble avholdt året etter. Festivalen, som fokuserer på en lang rekke ekstremsporter, ble dannet av Einar Raa Nilsen, Frode Solbakk, Øyvind Kindem og Even Rokne. Siden oppstarten for 20 år siden, har Veko vokst seg stor og er i dag en av de største festivalene av sin type i verden. Årlig tiltrekker festivalen seg utøvere fra hele verden.

Disipliner under Ekstremsportveko

Ekstremsportveko startet med bare 5 grener, men har i dag utvidet programmet til å inneholde en rekke ekstreme sporter. I dag konkurrens det i disipliner som BASE hopping, fallskjermhopping, paragliding, hanggliding, kitesurfing, klatring, longboarding, mountain bike, BMX, rafting, whitewater kajakk, riverboard, MTB Downhill  og Big air. I tillegg har man multisportløpet “Horgi Ned” som inkluderer skikjøring, sykling og kajakkpadling.

Musikk og underholdning

Ekstremsportveko startet som et rent sportsarrangement, men ettersom arrangementet har vokst har også tilbudet til de besøkende og utøverne vokst. I dag er Veko like mye en musikkfestival som et sportsarrangement. Det er ikke noe nytt at ekstremsport og rock går godt sammen. Så hvorfor skulle ikke Veko tilby begge deler? Siden 2007 har Veko hatt en egen musikkfestival. I 2014 sto både nasjonale og internasjonale artister som Beenie Man, Definisjon av Ill Sound System Show, “Delfinen”, DJ Barabass, Hjalmar, Horace Andy og Dub Asante Band, Me First & The Gimme Gimmes, Mira Craig, Nico D med admiral P og Daniel Lion of Manifest Sound, No Means No, Raggabalder Riddim Rebels, Sly & Robbie med Bitty McLean, Svenska Akademien, Theodor Babeuf og Valentourettes på plakaten. Flere av disse bandene har opptrådt under Veko flere ganger siden.

Veko for familien

Selv om rock og ekstremsport av mange ikke ses på som familieunderholdning, har ledelsen i Veko alltid fokusert på at festivalen skal være åpen for alle og det er en rekke familievennlige arrangement i løpet av festivalen. Under alle konserter er det egne områder satt av til de besøkende som ankommer med barn. I løpet av festivalen er det også muligheter for både barn og voksne til å teste ut en del av sportene. Her er blant annet familerafting, hiketurer og trampolinepark.

Historie

Fra den spe starten med 120 deltagere og en håndfull tilskuere, vokste Veko raskt både i antall deltakere og tilskuere. Allerede i 2007, etter bare 9 år, var Veko vokst til en festival med over tusen deltakere fra hele verden og 40.000 tilskuere. Også presse hadde fått øynene opp for den norske festivalen og mer enn 250 journalister fra 19 land var til stede for å dekke festivalen. I

2015 deltok mer enn 1200 utøvere og mer enn 50.000 tilskuere.

De frivillige gjør det hele mulig

Veko ansetter bare noen meget få personer og gjennomføringen av arrangementet er totalt avhengig av frivillige. I 2015 bidro mer enn 650 frivillige for å gjennomføre festivalen.

Priser

I 2010 mottok Veko to priser for sitt arbeid. Første prisen var “Årets beste sponsorobjekt” og ble utdelt av Den norske sponsor- og arrangementsforeningen. I sin begrunnelse sa de “Ekstremsportveko har flyttet seg fra fokus på det kommersialisme til rent fokus på egen identitet der sponsorene har en mer intim tilstedeværelse enn det som var tilfelle tidligere”. Den andre prisen var “Turismens pris av året”. Bak prisen står Innovasjon Norge og i sin begrunnelse sa de “Med denne prisen ønsker vi å fokusere på de gode opplevelsene innen norsk reiselivsnæring. Ekstremsportveko er definitivt en meget verdig vinner”.

Vinterveko

Etter som Veko har vokst og blitt mer og mer populær, har arrangørene av festivalen også skapt en mindre vinterversjon av festivalen, som heter Vinterveko. Dette er et arrangement som bare varer fra fredag ​​til søndag, ble først avholdt i 2007.

Close Menu
Privacy Policy